Hírek, információk


Pünkösdöljünk!

2017. május 31.

 

2017. június 5.

Sóstói Múzeumfalu

 

Zöld ágakkal díszített kapufélfák, ünnepi díszbe öltöztetett templom várja 2017. június 5-én a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban. A hagyományoknak megfelelően néptáncosok közreműködésével felelevenítik a pünkösdi népszokásokat, többek között ügyességi próbákkal megválasztják az új pünkösdi királyt, akit kiváltságai egy évig illetnek meg.

 

A program a skanzen fogadóépületében kezdődik, ahol az érdeklődők régi tárgyak üzeneteinek megfejtéséhez kapnak segítséget egy rendkívüli tárlatvezetés keretében. A nyíló kamarakiállítás a néprajzi gyűjtemény új szerzeményeiből ad válogatást.


A pünkösdi népszokásokat a nyíregyházi Lókötő Táncegyüttes ifjú táncosai közreműködésével ismerhetik meg a látogatók. Műsorukban a falusi fiatalok egykori pünkösdölő játékai mellett a pünkösdi királynéválasztás szokása elevenedik meg. Az összeállítás a májusfa lebontásával, kitáncolásával végződik, melybe a Sóstói Múzeumfalu vendégei is bekapcsolódhatnak.

A délután folyamán fellép az Everdance társulata, akik saját bevallásuk szerint felhasználják és őrzik a magyar néptánc motívumait, ugyanakkor olyan produkciókat állítanak színpadra, melyek látványos színpadi, hangzás- és ritmusvilágukkal, show jellegüknél fogva szélesebb rétegeket szórakoztatnak.

A skanzen főterén felállított színpadon most első alkalommal koncertezik a Zűrös Banda. A zenekar nagy nemzetközi sikert tudhat maga mögött, mivel első lemezüket beválasztották a legrangosabb világzenei toplista, a berlini központú World Music Charts Europe első húsz helyezettje közé. Zenéjük új felfogásban mutatja be a Kárpát-medencei és balkáni (román, szerb, macedón, bolgár) dallamokat, melyek táncra perdítik, vagy éppen megríkatják a hallgatót.

A nap során a Sóstói Múzeumfalu vendége lesz a Nyíregyházi Méhészek Egyesülete, akik látványkaptárban bemutatják a méhek titkos életét, és lehetőséget biztosítanak a pergetés kipróbálására. A fáradozás jutalma a frissen nyert méz, melyet a helyszínen meg lehet kóstolni.

A program egyik csúcspontja a pünkösdi királyválasztás lesz. Két korcsoportban keresik a jelölteket, akik ügyességi próbákban fogják összemérni erejüket, leleményességüket. A győztesek értékes jutalmakat vehetnek át.

A skanzen számos programot kínál a gyermekeknek: az Ákom-Bákom Bábcsoport előadásában a csillagszemű juhász kalandjait követhetik nyomon, a „Kisütött mesék” című időszaki kiállításban három arany alma sorsát kísérhetik figyelemmel mézesbábok segítségével, sőt részt vehetnek mézesek díszítésében is. A skanzen munkatársai tematikus útvonalat alakítanak ki óvodás és kisiskolás gyermekekkel érkező családok számára, amelyet pünködhétfőn nyitnak meg a nagyközönség előtt. Így a gyermekek – szüleik segítségével – maguk fedezhetik fel a múzeum titkait. Az útvonal számos játékos tevékenységet is magában foglal, melyek kipróbálásával a kicsik közelebb kerülhetnek a népi kultúrához, miközben képességeik is fejlődnek.


Az új tematikus útvonalhoz kapcsolódik a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi játéka, melyben gyermekek vehetnek részt, úgy, hogy egy térkép alapján felkeresnek öt „állomást” a megjelöltek közül, és ott a feladatok teljesítésével pecséteket gyűjtenek. Aki teljesíti az öt próbát, és összegyűjti az öt virágos pecsétet, az garantált jutalomban részesül.