Hírek, információk


Márton-nap

2017. november 02.

 

MÁRTON-NAPI VIGASSÁG

Sóstói Múzeumfalu

2017. november 11.

 

 

A hagyományoknak megfelelően a Sóstói Múzeumfalu évadzáró rendezvénye a Márton-napi vigasság lesz, amelyet 2017. november 11-én, szombaton rendeznek meg. Mivel a jeles naphoz megyénkben nem kapcsolódnak népszokások, ezért a kulinária kerül főszerepbe: az egykori földesúri járandóság, a felhizlalt liba és a belőle készült különféle ételek, amelyek bőséges kínálatával várják vendégeiket. S mivel Márton napján már iható az újbor, ezért a jó zsíros ételek mellé ez is az ünnepi asztalra fog kerülni. 


A szakácsművészet mellett a közönség szórakoztatásáról táncos és színházi produkciók gondoskodnak. „Tündérborsó, csillagkapu” címmel a nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézményének „Így tedd rá!” tánccsoportja egy moldvai mulatságba invitálja a nagyérdeműt, ezt a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékeinek néptáncbemutatója fogja követni.  A debreceni Kuckó Művésztanya vásári komédiája az idősebbek, míg a Ládafia Bábszínház előadása pedig az ifjabb generációk figyelmére számít.


Délután a faluközpontban álló református templomban istentiszteletet tartanak, hálát adva az őszi betakarításért, különösen a szőlőért és a belőle készült újborért.


Ezúttal is megrendezik a libaszépségversenyt, melynek első helyezettjét finom takarmány, gazdáját vagy gazdasszonyát pedig értékes nyeremény várja.

A német nyelvterületről terjedő szokást követve – a sötétedést várva – meggyújtják a falu lámpását. Az eseményhez a látogatók is csatlakozhatnak saját kezűleg festett lámpásaikkal, melyeket kézműves foglalkozás keretében készíthetnek el az ügyes kezű látogatók, akik belekóstolhatnak a „libahímelésbe” is.


A csarodai paplak meleg cserépkályhája mellett a kisebb gyerekek a mesék varázslatos világába kalandozhatnak. S amíg a kicsik tengerit morzsolnak és meséket hallgatnak, a nagyobbak a tiszadobi lakóház duruzsoló kemencéje mellett kipróbálhatják a csuhézást, a kóróduda készítését, illetve a lúdtollas betűvetést.


A rendezvényen köszöntőt mond dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere. A programot megnyitja dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.